<$BlogRSDURL$>

Et arkiv, her finner du alt det gamle, gode. PARERGON finner du på http://parergon.blogspot.com Stefan

2.2.04

Dronningens garderobe 

SarpsborgAvisa nr. 43/2003
Det har ofte blitt sagt at bøker er den beste gave. Noe jeg selvsagt ikke er uenig i. Men det finnes bøker som er gode gaver, og det finnes gavebøker. Altså bøker som er laget for å kunne gies bort. Du kjenner sikkert til dem. De heter ting som ”101 visdomsord om kjærlighet”, ”Til jubilanten” eller ”Det er i motbakke det går oppover”. I slike bøker med visdomsord blandes ubesværet sitater fra Salomos høysang og Ari Behn. Uten at dette spennet ser ut til å bekymre noen. Disse bøkene er antagelig laget av velmenende mennesker som vil oss godt. De står i bokhandlernes hyller som nødhjelp til oss som er ute i siste liten, og ikke klarer å komme på noe selv. Noen er usannsynelig små av format, mens andre er store og påkostede praktverk. Sa jeg velmenende mennesker? Kanskje de spekulerer i vår tilbøyelighet til å velge enkle løsninger? Uansett kan jeg ikke befri meg fra tanken om at det blir litt upersonlige gaver av det.

En annen stor del av bøker som gies bort er kjendisbøker. Enten skrevet om kjendiser eller rett og slett skrevet av en kjendis. Noen er selvsagt i den seriøse delen av skalaen, om bokhandlere i Kabul og om å være gift med Gro. Men andre befinner seg andre steder på skalaen. Her finnes det uendelig mange varianter. Noen appellerer kanskje til nysgjerrigheten vår og kikkeren i oss. Se og Hør leseren inne i oss alle, som kommer fram når vi tar av ytterskallet – i det minste på tannlegens venteværelse. Nevnte ”to ganger i uken kulørte avis” antar, antagelig med rette, at vi er interessert i hva Valgjerd putter i vogna på handletur i Sverige. Vi som ikke tør ha Se og Hør på stuebordet, kan ha slike bøker i bokhylla isteden. En liten digresjon; prinsesser nå må være tøffere enn prinsesser noen gang har vært. Hva jeg mener? Du husker kanskje eventyret om prinsessen på erten? Hun merket en ert gjennom tjue madrasser og tjue edderdunsdyner. Ikke bare merket hun erten, hun ble både gul og blå. Så ømskinnet kunne bare en ordentlig prinsesse være, sa man den gang. Med pressens røffe behandling av kongelige kan ikke prinsesser være så ømskinnet i dag.

Men tilbake til saken, bøker om kjendiser og kongelige. Noen av disse er bare en oppsamling av fargefotografier mellom stive permer. Mange er om popstjerner eller filmskuespillere fra Hollywood. Her i landet er det stort sett kongefamilien som er gjenstand for bokliggjøring av det slaget. Sammen med en venn av meg som er fotograf, hadde jeg selv en ide om å komme inn på det markedet for en del år tilbake. Vår felles praktfulle fotobok skulle ha den velklingende tittelen: ”Dronning Sonjas garderobe i farger”. Slike bøker finnes jo. Dessuten er jo ukebladene fulle av hjemme-hos-repotasjer, fra både kjøkken, bad og soverom. Vi tok kanskje ikke helt feil i at det kan finnes et marked for slikt. Men det er en kort vei fra dronningens garderobe til keiserens nye klær.
Comments: Legg inn en kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?