<$BlogRSDURL$>

Et arkiv, her finner du alt det gamle, gode. PARERGON finner du på http://parergon.blogspot.com Stefan

2.2.04

JEG ER IKKE RASIST, MEN… 

SarpsborgAvisa nr. 26/2003
-Det er ingen grunn til å hjelpe disse menneskene! Disse skitne, uvitende menneskene setter altfor mange barn til verden. De vil ikke arbeide, de har ingen disiplin. De misbruker alle muligheter de får. Hver gang de får penger mellom hendene, går mesteparten til drikk og uvettig sløsing. All den hjelp vi gir dem er resultatløs, og bare en oppfordring til dovenskap, og nok en anledning til å skaffe seg enda flere barn.
Sitat Carl I. Hagen om asylmottakbeboere? Hedstrøm? Jurg Haider? Eller av den noe irriterende tanta di? Nei, dette er sagt om nordmenn, Borregaardsarbeidere faktisk, av en engelsk industrileder for drøyt hundre år siden, i 1885. (Sitert etter Tor Åge Bringsværd, Jungelens Herre, Pax Forlag 1974, s. 139)

Gode, gamle argumenter som vi har latt leve videre. Tuftet på uvitenhet lar de seg bruke om de andre, uavhengig av tid og sted. I perspektivet engelskmann om nordmenn, virker argumentasjon latterlig for oss, her og nå. Men dette har blitt gjentatt så ofte om de andre, de som ikke helt er vant til vår velstand, at det har blitt vedtatte sannheter. Det er opp til deg om de fortsatt skal få leve videre. Skinheaden er lett å få øye på, og ærlig talt er de vel ikke så mange. Det er den snikende, lurende hverdags rasismen vi må til livs. ”Jeg er ikke rasist, men…” Hørt det før? ”Jeg er ikke rasist, men ”All den hjelp vi gir dem er resultatløs, og bare en oppfordring til dovenskap…” Jo da, nynazismen er farlig. Men den finns bare så lenge du og jeg tillater det. Så lenge de representerer våre egne holdninger i en ekstrem variant, vil de fortsette å rekruttere. En tysk nynazist sa det slik: ””. Så lenge vi ikke konfronterer, så godtar vi.

Så hva er rasisme, hva er det vi står opp imot? Aksel Sandemose beskrev det slik (i 1964): ”Rasehat er et spørsmål om kjensle av mindreverd hos forfølgerne. De kjenner seg så små og usikre i sitt eget. De må leve i en tro på at det iallfall er noen som er ringere enn de selv. Men legger noen en millimeter til sin høyde ved å tro at andre er mindre? Et noenlunde rettvokst menneske kan ikke lide av rasehat. Det er og blir en slags sjelelig eksem som har sin årsak i uutviklethet, uvitenhet og den tunge, drepende dumhet. Og vel en god dosis dovenskap. Det koster deg ikke fem øre å ringeakte noe du ikke vet et slag om. Det farligste på jord er et menneske uten fantasi.” (Aktuell 1964) Kan disse omvendes? Nei, svarer Sandemose. Men vi som lar dem ture frem er medskyldige. Bunner rasisme i vrangforestillinger og uvitenhet er det vår plikt å bøte på uvitenheten og rette vrangforestillingene. Et dikt av Hans Børli til slutt:

Etter Auschwitz: Det er hardt / å se seg selv i øynene / etter dét som hendte / i Auschwitz. / I Hiroshima. / I Song My – // MEN VEND IKKE SPEILET. // Tro ikke / at helvete hadde vært mulig / uten deg og meg.

Rasisme er heller ikke mulig uten deg og meg. Og vær du sikker, din og min rasisme er noen andres helvete.

Comments: Legg inn en kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?