<$BlogRSDURL$>

Et arkiv, her finner du alt det gamle, gode. PARERGON finner du på http://parergon.blogspot.com Stefan

3.2.04

Jente fikk arm revet av på date! 

SarpsborgAvisa nr. 47/2003
Årets store gavefest for de søte små nærmer seg med stormskritt. Postkassene stappes fulle av kulørte trykksaker som frister våre yngste over evne. Hvor finnes den gutten som ikke knusønsker seg en Dr. X figur hvis tredje arm er en sirkelsag? Som det står i leketøyskatalogen: ”Når Action Man river denne armen av, skriker Dr. X. Når skurken setter armen på igjen, ler han høyt.” Ja, ikke sant – dette setter poden i god julestemning? Jentene ønsker seg selvsagt en Nelly Magic Hair dukke. Klemmer man på håret hennes, skifter det farge. Ren magi! Det er jo ikke til å motstå! Men det er ikke vanskelig å se for seg Nellys første date med Action Man. Vil han se på hår som skifter farge, eller river han av henne armen i vanvare? ”Voops! Sorry, Nelly. Jeg trodde et øyeblikk at hårbørsten din var en sirkelsag!”

Artig nok, men former ikke disse lekene oppførselen til lille Ola og Kari også? Kanskje blir ikke deres første date like brutal, men de er kanskje ikke helt på bølgelengde? Ser man litt på disse leketøyskatalogene, så er det ganske gjennomgående forskjeller på gutte- og jenteleker. Det er side opp og side ned med Nellyer, Barbier og andre dukker for jentene. De skal alle sminkes, pyntes og skiftes på. Dessuten sminkes, pyntes og skiftes på igjen. De planlegger shoppingturer, te-selskap eller de skal ut og danse. Guttevennene deres heter Ken eller Mike og ligner overhode ikke på Action Man. Det finnes også sminkesett og andre lekejålesaker i hopetall for jentene. Slik at de raskt kan gå fra å pynte dukker til å bli pyntedukker. For guttene finnes det våpen, monster og biler. Noen ganger gjør fabrikantene det lett for oss, og produserer monsterbiler med innebygde våpen. Men det er ikke bilen å kjøre Barbie på ball i. Når gutta blir lei av drap og lemlesting, kan de gå løs på konstruksjonsleker. Da kan de bygge sine egne biler og monsterroboter. Mens jentene pynter og sminker seg, baker og vasker.

Uskyldig nok, selvsagt, det er jo bare lek? Men er det ikke slik at leken forbereder voksenlivet? Skal vi tro utvalget i leketøyskatalogene, så blir de godt forberedt også. Synes vi det er greit at kvinner er kvinner (les: Barbie) og menn er menn (les: Action Man), så er jo alt greit. Vil vi ha økende grad av likestilling må vi kanskje si; ”Se, en traktor!” til jentebabyer og kjøpe tisse- og sovedukker til gutta? Det er vrient å stå imot kjøpepresset, men det er kanskje mulig å gi barna sine noen ekstra holdninger med på kjøpet? De skal jo leve i den samme verdenen og gjerne fungere greit sammen også – jentene og gutta. Det bør helst ikke bli jentene mot gutta. Jeg er gjerne med på å rope hurra for den lille forskjellen. Men at kvinner er fra Venus og menn fra Mars er noe stort tøv! Vi er fra samme planet og det er bare å venne seg til det.


Comments: Legg inn en kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?