<$BlogRSDURL$>

Et arkiv, her finner du alt det gamle, gode. PARERGON finner du på http://parergon.blogspot.com Stefan

17.3.04

Likestilt? 

SarpsborgAvisa
En ikke uvanelig antagelse er at dersom det var full likestilling, ville det være like mange kvinner som menn i alle yrker. Om en slik jevn fordeling i det hele tatt er ønskelig er en åpen diskusjon. Men at likestillingen skulle arte seg slik, må være – i beste fall – en misforståelse. Dersom vi, kvinner og menn, var likestilt ville vi ikke en gang legge merke til om det var en kvinne eller en mann som gjorde jobben. Det ville være fullstendig likestilling. En like dyptgripende misforståelse er at vi nå er likestilt. Selv om vi alle vet at det ikke er lik lønn for likt arbeid. Selv om vi alle vet at det som defineres som kvinneyrker er dårligere betalt. Selv om vi alle vet at kvinnene gjør det meste av husarbeidet. Selv om vi vet at kvinner står for det meste av barneoppdragelsen. Selv om vi alle vet at kvinner ikke får hoppe på ski i de samme bakkene som menn. At mange ikke merker noe til kvinneundertrykkende mekanismer er flott. Men så lenge noen merker det, så er vi ikke akkurat i mål.

Det er en annen misforståelse jeg også har lyst til å motsi. Likestilling handler selvsagt ikke bare om kvinner. Kjønnsrollemønster er ikke undertrykkende bare for jentene. Det som definerer det mannlige er like begrensende som det som definerer det kvinnelige. De som bryter med stereotypene får merke det. Enten det er Mia Hundvin eller Turboneger. Vi er opplært til visse væremåter. Gutter gråter ikke, jenter skrur ikke bil. Sånn er det bare og det er visst naturgitt? Vi må rett og slett innse at det er individuelle valg og utfordre forventningene. Det er forskjell på folk, og noe er antagelig kjønnsbestemt. Men hva så? Kvinner behøver slett ikke bli menn for at likestilling skal bli innført. Hvorfor skulle de ville det? Hva er det vi har som er så attråverdt, bortsett fra fetere lønningspose?

Grunnen til temavalget denne gang, er selvsagt den nært forestående kvinnedagen. På mandag er det 8. mars. En dag som kanskje er i ferd med å vandre fra almanakken til glemmeboken. Men det er kanskje for tidlig å rope hei? Å gå i tog virker kanskje litt avleggs og syttitallsaktig, la gå. Men en markering er kanskje på sin plass? At likestillingsdebatten har flyttet seg til sportssidene, betyr på ingen måte at den er over. Den har bare inntatt enda en arena. Også der viser det seg at det ikke er likt betalt for lik innsats. De siste ukenes tidsklemme-debatt har også kjørt langs kjente likestillingslinjer. Uansett hvilke posisjoner vi velger å innta, så handler det om hva slags samfunn vi ønsker oss, og ikke minst om hva slags liv vi selv ønsker å leve. Kjønn er en synlig og enkel måte å dele inn menneskeheten på, i underlegen eller overlegen – eller rett og slett dem og oss. Enkel, men primitiv og det burde også være avleggs. Så gratuler hverandre med dagen på mandag, jenter.
Comments: Legg inn en kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?