<$BlogRSDURL$>

Et arkiv, her finner du alt det gamle, gode. PARERGON finner du på http://parergon.blogspot.com Stefan

29.8.04

Tøffe-Gro og Sugar Daddy 

Det er merkelig, synes jeg, at det faktisk er billigere med brus enn melk. Som om det er mer sukker vi trenger. Selveste Gro Harlem Brundtland mener at kampen mot sukkeret nå må erstatte kampen mot tobakk. Brus blir da den naturlige hovedfienden. En halvliter brus innholder sukker tilsvarende femogtjue sukkerbiter, eller ca. femti gram. Lettbrusen gir fint lite helsegevinst, det ryktes om at de kunstige søtningsstoffene er kreftfremkallende. Er du blant de som tenker på tennene, så er all brus like skadelig. Det er nemmelig ikke først og fremst sukkeret som tar rotta på tennene. Like skadelig er den lave pH-verdien. Brusdrikking er den største faren for tannhelsa. Er brusen du drikker koffeininnholdig vil den også være vanndrivende – den har altså helt motsatt effekt på væskebalansen enn det drikke normalt sett har. Verdens helseorganisasjon anbefaler at sukker bare bør utgjøre ti prosent av det daglige energiinntaket. Drikker du en halvliter brus, har du allerede fått i deg den anbefalte dosen.

Dermed er vi over på den andre delen av problemet. Uansett hvor stort problem brus har blitt, så tror de færreste at det er direkte sunt. Ren sukkerdrikke er det forholdsvis lett å plukke ut av det daglige kostholdet – dersom man ser bort i fra at det er vanedannende. Forskjellige kilder jeg fant på nett påstår at sukker er like avhengighetsskapende som heroin og nikotin. Men det finnes så sinnsykt mye sukker i allslags mat. For eksempel er det tretti prosent sukker i lettsyltetøy. For ikke å snakke om alskens frokostblandinger. Uansett hvor sunne de påstår seg å være, så innholder de mer sukker enn du ønsker deg. Dessuten er det mer enn vrient å lese varedeklarasjoner. Til og med de varene som ikke er tilsatt sukker innholder mengder med sukker. Juice innholder ti gram sukker per desiliter, helt uten å være tilsatt sukker.

Dessuten har kjært barn mange navn. Det er ikke alltid at det står rett ut at maten inneholder sukker. Men dette er også sukker: sukrose, sakkarose, glucose, invertose og en hel del andre betegnelser i tillegg. Du kan kaldt regne med at det er sukker i maten din. Ingen av oss har noen vansker med å komme opp i de ti anbefalte prosentene. Faktisk får vi i oss rund femogførti kilo sukker hver i løpet av et år. Femogførti tomme kalorier. Hvorfor er det slik da? At det er vrient å unngå sukkeret, mener jeg. Hvorfor er sunn mat så dyr at vi bare har råd til å kjøpe brus? Sukker er et at de mest omstridte og betente varer i verdenshandelen. Både USA og EU krever støtteordninger for å holde lønnsomheten oppe. Omsetningen og lagrene kontrolleres av noen få konserner. Det er ikke smågutter Gro og Verdens helseorganisasjon har lagt seg ut med. Amerikanske myndigheter var også raskt ute med å så tvil om forskningsrapportene til Verdens helseorganisasjon. Fordi det var tvilsom forskning eller fordi Bush-administrasjonen mottar millioner av dollar fra sukkerindustrien?
Comments: Legg inn en kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?