<$BlogRSDURL$>

Et arkiv, her finner du alt det gamle, gode. PARERGON finner du på http://parergon.blogspot.com Stefan

31.3.05

Mindre er mer, men ikke nok denne gangen 

SarpsborgAvisa
Det er mulig at de som står bak sidemålsforsøket i Oslo, ikke bare gjør det for å bli populære blant skoleungdom og at det er godt og grundig gjennomtenkt. Men de kunne lurt meg – for å si det sånn. Populært er det i hvert fall helt sikkert. Ja, det går altså i all enkelhet ut på å la noen utvalgte videregående skoler i Oslo være fritatt for skriftlig sidemålsopplæring. Som igjen vil si nynorsk, selv om det ofte påpekes at sidemål også kan være bokmål. Det er selvsagt sant i noen deler av landet vårt, men for de fleste, i det minste her i flatbygdene, er sidemål og nynorsk sak samme. Klart et slikt forslag er populært blant elevene, slippe fag, ferie, leksefri – sånt liker man å høre når man går på skolen. Ikke noe galt i det, i og for seg. Dessuten er det jo bare et forsøk, og ikke på fullt alvor. Tanken er visstnok at dersom man bare slipper dette hersens sidemålet, så blir man automatisk mye bedre i hovedmålet. Rar argumentasjon – det at man blir bedre i språk ved å arbeide mindre med språk. I alle fall gjelder det jo ikke i noen andre fag, det med å jobbe mindre for å bli bedre. Dessuten er det ingen forskning som viser at man blir dårligere i språk ved å forstå flere.

Tvert i mot, kan man kanskje si. En øver jo opp språkforståelsen sin generelt, ikke sant? En forholdsvis ny undersøkelse blant nordisk ungdom viser at de norske kommer best ut når det gjelder språkforståelse. Blant de nordiske språkforskerne er det ingen tvil; grunnen er selvsagt det språklige mangfoldet vi har med dialekter og ikke minst sidemålet i skolen. Så lenge det varer. Norskfaget styrkes på ingen måte ved at sidemålet fjernes, faktisk er det nokså tvilsomt om det styrker andre språkfag heller. Men det styrker min mistro til politikerne. For denne saken har også noen flere sider. Antagelig er all konsekvensanalyse gitt på båten i denne hastesaken. For har elevene virkelig fått god nok informasjon om hva det vil si å gå ut videregående skole uten fullstendig vitnemål? Ja, er det så nøye da, om en ikke kan skrive nynorsk? Kanskje ikke, men uten nynorsk på vitnemålet er det 110 kommuner, 4 fylker, 180 000 kommunale stillinger og 21 000 bedrifter man er utstengt fra å få jobb i. Så litt har det kanskje å si likevel? Men nå er det jo ikke så mange som skal rett ut i jobb etter videregående, så da så. Vel, så greit er det nok ikke likevel. Det er faktisk mange studium på universitet og høgskole de er utestengt fra også; lærerutdanning og journalistutdanning for eksempel. Selvsagt også alle norskfaga. Slik vil det også være så lenge bokmål og nynorsk er sidestilt ifølge norsk lov.

Mange mener mye om sidemålsopplæringa og den kan nok gjøre bedre enn den er i dag. Men et forsøk som dette fører neppe til noe, særlig siden ingen forskningsmiljøer engang vil nærme seg dette. Dessuten bør man vel gi annen informasjon til elevene enn: FRITAK NYNORSKmumleufullstendigmumlevitneharkmålmumleikkemmmjobb, IKKE NYNORSK!
Comments: Legg inn en kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?