<$BlogRSDURL$>

Et arkiv, her finner du alt det gamle, gode. PARERGON finner du på http://parergon.blogspot.com Stefan

1.7.05

Du blir hva du spiser 

Høstens stortingsvalg nærmer seg, og politikerne blir mer og mer høyrøstet. De mater oss med valgflesket sitt uten å spørre oss hva vi har lyst på. Kanskje de burde gjort det? Mye tyder på at de aller fleste av oss ikke ønsker oss flesk. Faktisk kan det virke som om mange ikke engang har hørt om valgflesket, men pizzavalget derimot, det har de fleste hørt om. Pizza Grandiosa trenger en ny smaksvariant og det er selvsagt så viktig, helt på linje med unionsoppløsning og EU, at det må en folkeavstemming til. Skal den nye frossenpizzaen smake taco eller pølse og tomat? Du bestemmer! Ifølge en måling TNS Gallup har gjennomført blant aldersgruppen 15 til 29 år viser det seg at flere har hørt om pizzavalget enn stortingsvalget. Det er jo i denne aldersgruppen at første- og annengangsvelgerne befinner seg, blant de eldre velgerne har nær hundre prosent fått med seg at det er stortingsvalg. Like fullt ser det ut som om taco-pizzaen har større oppslutning i befolkningen enn regjeringspartiene. 20,7 % ville stemt på taco, dersom det var pizzavalg i morgen, mot 19,3 % på de nåværende regjeringspartiene, KrF, Høyre og Venstre. Kanskje på tide å bytte ut valgflesket med noe mer spiselig?

Først kommer maten, så kommer moralen, som han sa Bert Brecht. Siden Grandiosaen kom til verden i 1980, har vi nordmenn satt til livs omtrent 260 millioner av frossenpizzaen. Hver dag kjører det 9 vogntog fra fabrikken fullastet med pizza. Lagt etter hverandre ville pizzaene dannet en rekke på 12.600 km. Det tilsvarer strekningen Oslo-Roma 6 ganger. Vi burde være rimelig mette nå. Er det sant som Brecht sa, skulle det stå greit til med moralen også. Men det er jo også de som påstår at du blir hva du spiser. Kanskje er det fordi de har hørt om pizzavalget, at politikerne har bestemt seg for å satse på mat de også? Ingen har vel unngått å få med seg at de alle fleste partiene stiller seg bak gratis skolemat. Det er vanskelig å være i mot, det er jo både gratis og sunt. Enskjønt, gratis er det vel ikke. Regningen blir på rundt to milliarder kroner i året. Penger som kanskje skulle vært prioritert noe annerledes, oppussing av skoler, oppgradering av skolebøker og kompetanseløft for lærerne – bare for å nevne noe helt tilfeldig. Kosthold er kanskje familiens ansvar og læring skolens? Jeg mener ikke å slå et slag for kjernefamilien, men jeg tror ikke det er heldig at skolen skal overta alle de funksjoner familien tappes for.

Så blir det kanskje til at både stortingsvalg og pizzavalg handler om hva du vil spise – og hvor. Hvilket valg som er det viktigste? Sist pizzavalg hadde en oppslutning på 200.000 mens mer enn to og en halv million deltok på forrige stortingsvalg. Så det kan virke som vi setter fellesskapet noe høyere enn individuelt konsum fortsatt. God appetitt og godt valg.
Comments: Legg inn en kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?